Mund të shkaktojnë celulit, vajza qëndroni larg këtyre ushqimeve

Shtimi në peshë kontribuon në celulitin, kjo është e vërtetë. Por vetëm për shkak se keni celulit nuk do të thotë se jeni mbipeshë, duhet të mbani mend se llojet e ushqimeve që mund t’ju bëjnë të shtoni peshë janë të njëjtat që duhet të shmangni për celulitin.

Megjithatë, para se të pastroni qilarin tuaj, dijeni se nuk ka listë magjike të ushqimeve që shkaktojnë celulitin, kryesisht sepse nuk ka mjaft kërkime që lidhin dietën dhe celulitin, qoftë për parandalim apo trajtim. Por nëse edukoni veten për saktësisht se çfarë përmban ushqimi që hani, mund të jeni në gjendje të merrni disa vendime më të shëndetshme që mund t’ju ndihmojnë të shmangni celulitin.

Shikoni më poshtë ushqimet më të lidhura me celulitin:

Karbohidratet e përpunuara

Një nga mënyrat më të rëndësishme për të gjetur se cilat ushqime shkaktojnë celulitin është kërkimi i ushqimeve që shkaktojnë inflamacion. Pse? “Me inflamacion kronik, qelizat yndyrore fillojnë të zmadhohen dhe mbajnë lëngje dhe toksina,” shpjegon Stefanie Mendez, bashkëthemeluese e Matriarch, një shërbim për fitnesin dhe ushqimin e grave. “Me grumbullimin e lëngjeve, qarkullimi përkeqësohet dhe këto toksina fillojnë të kontribuojnë në ndarjen e kolagjenit dhe elastinës që e mbajnë lëkurën të lëmuar dhe të fortë”.

Karbohidratet e rafinuara, ose ushqimet që u mungojnë një ose më shumë nga përbërësit kryesorë që përbëjnë një kokërr të plotë, janë një nga grupet kryesore ushqimore që shkaktojnë inflamacion , thotë dietologia Maya Feller. “Tek karbohidratet e rafinuara, embrioni dhe janë hequr, duke hequr kokrrën e proteinave, fibrave, vitaminave, mineraleve dhe antioksidantëve”, shpjegon ajo. “Ato treten shpejt në sheqerna të thjeshta dhe përthithen lehtësisht në qarkullimin e gjakut, duke rezultuar në një rritje të glukozës.” Ju do të gjeni karbohidrate të rafinuara në ushqime të tilla si buka e bardhë, mielli i bardhë dhe orizi i bardhë. Është gjithashtu më mirë të shmangni një nëngrup të karbohidrateve të rafinuara, sheqerna të përpunuara ose karbohidrate të thjeshta, sepse ato janë po aq inflamatore, thotë Mendez. Këto do t’i gjeni në produkte të pjekura, drithëra, pije me sheqer, karamele dhe makarona.

Ushqimet e përpunuara

Ushqimet e përpunuara janë një tjetër shkaktar i inflamacionit. Ato janë edhe më të kudondodhura dhe disa nga ushqimet më të këqija për celulitin. Shumica e ushqimeve që gjeni në supermarket janë përpunuar në një farë mase, ose të paketuara, të konservuara ose të pure. Por nga një këndvështrim shëndetësor, “ushqimet e përpunuara shpesh kanë përbërës inflamatorë si sheqeri, yndyra dhe kripa për të ruajtur ushqimin dhe për të përmirësuar shijen”, thotë Kristen Smith, një zëdhënëse e Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietologjisë. Këto janë ushqime të tilla si patate të skuqura, snacks, pasta, pije joalkoolike, produkte mishi si hot dog dhe salcice.

“Ka prova që sugjerojnë se celuliti mund të ndodhë si përgjigje ndaj ndryshimeve hormonale,” thotë Feller. Insulina, për shembull, është një hormon që rregullon mënyrën se si trupi përdor dhe ruan sheqerin dhe yndyrën. “Kur jeni në një dietë që është vërtet e lartë në karbohidrate të rafinuara, do të keni shumë ulje-ngritje në sheqerin tuaj në gjak sepse nuk ka fibra për ta mbajtur atë të qëndrueshme ”, shpjegon Mendez. “Për të përballuar këtë, trupi juaj duhet të prodhojë sasi masive të insulinës. Kjo mund të shkaktojë procesin e zmadhimit të qelizave yndyrore, mbajtjen e lëngjeve dhe toksinave dhe ndarjen e kolagjenit. Edhe kështu ne i kthehemi inflamacionit, të mbërthyer në një rreth vicioz”.

Kripa

Ka një tjetër përbërës të rëndësishëm për t’u kujdesur: kripa. Ndërsa nuk ka qenë i lidhur me ushqimet që shkaktojnë celulit në mënyrë specifike, mund të bëjë që çdo celulit para-ekzistues të duket më keq. “Kripa bën që trupi juaj të mbajë lëngje në qelizat dhjamore dhe indet, gjë që krijon atë pamje të fryrë dhe disi të përflakur”, thotë Mendez. “Është një nga shkaqet kryesore të këtij fenomeni.