Ekuilibri në tavolinë, 10 zakonet e shëndetshme japoneze nga të cilat duhet të merrni frymëzim

Bëni racione të vogla. Duket e parëndësishme, por shpesh priremi ta harrojmë: një nga sekretet për të ngrënë siç duhet (dhe për të humbur peshë) është padyshim ulja e sasive. Këshilla? Mashtroni shikimin dhe oreksin tuaj duke përdorur pjata më të vogla për servirje. Në Japoni përdoren mamezara, pllaka të vogla me diametër nga 5 deri në 15 centimetra. Secili përmban vetëm një pjatë të vetme. Të shijshme për t’u parë, janë edhe taktike, pasi duke e ndarë ushqimin në disa pjata, ndjesia në fakt, do të jetë ajo e të ngrënit më shumë.

Hani ngadalë. Po aq e rëndësishme është të mësoheni të hani ngadalë, të përtypni ngadalë dhe të shijoni çdo kafshatë në mënyrë që të dalloni ndjenjën e ngopjes. Gjithashtu në këtë rast në Japoni dinë shumë: përdorimi i tasave dhe shkopinjve ndihmon në fakt për të marrë kafshime të vogla, duke shmangur rrezikun e teprimit. Nëse nuk duam të përdorim shkopinj, mund të kufizohemi në zëvendësimin e takëmeve klasike me ato të ëmbëlsirës. Rezultati do të jetë i njëjtë.

Arti i shisketave Made in Japan. Një zakon tjetër i mirë që mund të vjedhim nga kultura japoneze është të shmangim pushimet e drekës dhe kur është e mundur, të fokusohemi në një shisketë të përgatitur me mjeshtëri të bërë në shtëpi. Në Japoni, përdoret bento, një enë me kapak dhe e projektuar për një vakt të vetëm. E ndarë në ndarje të vogla, mund të lehtësojë përgatitjen e një vakti të ekuilibruar me shumëllojshmërinë e duhur të ushqimeve.

Kushtojini vëmendje renditjes së ushqimeve. Një sekret tjetër i japonezëve është respektimi i rendit të saktë të ushqimit. Sipas qasjes së tyre, është më mirë të filloni me perime dhe më pas të konsumoni proteinat. Një strategji e dobishme për të vonuar fillimin e urisë pasi në këtë mënyrë karbohidratet përthithen në gjak më ngadalë. Rendi i saktë? Ju duhet ta filloni vaktin me një sallatë, më pas të kaloni te perimet e gatuara, të vazhdoni me proteinat dhe në fund me karbohidrate.

Krijoni hapësirë për orizin, por të shoqëruar nga ushqimet e duhura. Në Japoni, ne e dimë që ata konsumojnë shumë oriz. Një zgjedhje diete? Në fakt po, nëse kombinohet në mënyrën e duhur, për shembull me perime. Indeksi glicemik i një karbohidrati, i kombinuar me atë të perimeve aktivizon një përgjigje më të ulët të insulinës.

Hani me shpinën drejt. Ne priremi ta nënvlerësojmë atë, por edhe mënyra se si ulemi në tryezë mund të ndikojë në mënyrën se si ushqehemi. Në Japoni është e përhapur tradita e të ngrënit në gjunjë, një pozicion që ju lejon të mbani shpinën drejt. Edhe pa qëndruar domosdoshmërisht në gjunjë, mbajtja e qëndrimit të duhur në tavolinë mund të ketë përparësi sepse ju lejon të forconi muskujt e barkut dhe gjithashtu lehtëson tretjen.

Kujdes nga kripa. Kilet e tepërta mund të jenë për shkak të mbajtjes së ujit, shpesh të lidhur me abuzimin me ushqimet e kripura. Një truk i vogël japonez për të hedhur më pak kripë në ushqim? Një spërkatje me ujë të kripur në sallata, por edhe në peshk ose mish përpara se t’i gatuani. Për t’u rregulluar, mjaftojnë 30 gram kripë për 10 centilitra ujë.

Supë që ruan linjat. Supat, siç e dimë të gjithë, janë pjesë e dietës japoneze, por ato mund të jenë edhe një zgjedhje strategjike për ne. Në fakt, nëse nuk kanë makarona apo patate, ato janë perfekte për të larguar urinë, për të mbushur stomakun, për të hidratuar dhe për të ndihmuar edhe funksionimin e duhur të zorrëve.

Hidratimi i duhur. Një aspekt tjetër që japonezët janë shumë të kujdesshëm është hidratimi. Përveç supave, konsumohet shumë çaj jeshil, vetitë detoksike të të cilit janë të njohura edhe tek ne. Megjithatë, japonezët rekomandojnë të mos pini gjatë ngrënies, sepse uji, duke holluar lëngjet e stomakut, mund të shqetësojë tretjen.

Përqendrohuni te ushqimi i freskët. Në Japoni duket se është një zakon i mirëvendosur për të favorizuar ushqimet e freskëta dhe sezonale, duke bërë blerje pothuajse çdo ditë. Nuk ka dyshim se ky është një zakon i rëndësishëm për mirëqenien tonë. Edhe qilari duhet të organizohet duke u fokusuar në ushqimet bazë dhe duke shmangur rezervat e ekzagjeruara, të cilat shpesh çojnë në të ngrënit më shumë dhe ushqime me kalori të larta që mund të çojnë në tundim.

Burimi / https://www.iodonna.it/