Cilat janë vitaminat më të mira për gratë? Lista nga Anila Kalleshi

Pavarësisht ushqyerjes së shëndetshme, shumë gra vuajnë nga mungesa e të paktën një ushqyesi të rëndësishëm. Cdo grua ka nevojë për 13 vitamina, acide yndyrore dhe minerale. Këtu përfshihen vitaminat A, C, D, E, K dhe B.

Nëse nuk do të ekzistonin suplementët, 75 përqind e grave do të vuanin nga mungesa e një ose më shumë ushqyesve. Cilat janë vitaminat më të mira për gratë:

Mungesa e vitaminave dobëson aftësinë e një gruaje për t’i mbijetuar lindjes së fëmijës, për të kapërcyer infeksionet, e për t’u rimëkëmbur nga sëmundjet. Për shembull, mungesa e vitaminës K, D dhe kalçiumit e bën një grua më të predispozuar të vuajë nga osteoporoza.

Mungesa e vitaminave A dhe C dobëson shikimin tek gratë. Pavarësisht moshës, këto janë vitaminat më të mira që çdo grua duhet të marrë patjetër.

Vitaminat C, A dhe E – Këto vitamina futen në grupin e antioksidantëve. Ato luftojnë radikalet e lira që përshpejtojnë plakjen dhe nxisin sëmundje që prekin zemrën, sytë, lëkurën dhe trurin.

Vitamina D3 – Kjo vitaminë merret nga ushqime si vezët, produktet e bulmetit dhe disa kërpudha. Pjesa më e madhe e vitaminës D merret falë ekspozimit në diell. Vitamina D3 është thelbësore për shëndetin e kockave, trurit, humorin dhe ekuilibrat hormonalë.

Vitamina K – Kjo vitaminë është e rëndësishme për parandalimin e sëmundjeve të zemrës por edhe për shëndetin e kockave. Gratë që marrin antibiotikë për një kohë të gjatë kanë nivele të ulëta të vitaminës K. Ka dy lloje vitaminash K: K1 që merret nga perimet dhe K2 që merret nga produktet e bulmetit.

Vitaminat B – Vitaminat B përfshirë folatin janë shumë të rëndësishëm për shëndetin e një gruaje. Ato parandalojnë lodhjen dhe përmirësojnë funksionet e trurit.

Vitaminat B mund t’i gjeni tek vezët, peshku, mishi, qumështi dhe kosi. Ushqimet e pasura me folat janë spinaqi, shpargu, agrumet dhe fasulet.

Hekuri – Nevoja për hekur tek një grua është më e madhe në ditët e ciklit. Gratë që kanë mungesa të hekurit dhe vitaminës B12 vuajnë nga imuniteti i dobët, lodhja, infeksionet fatale dhe gjakderdhja e tepërt.

Jodi – Gratë e moshës 20 deri në 39 vjeç kanë nivelet më të ulëta të jodit në krahasim me grupmoshat e tjera. Jodi është i domosdoshëm për shëndetin e tiroides dhe atë mund ta gjeni kryesisht tek produktet e detit.

Magnezi – Magnezi është përgjegjës për 300 funksione biokimike në organizëm. Mungesa e tij shkakton probleme me tretjen, stres kronik, pagjumësi, ankth, dhimbje koke dhe konstipacion. Ushqimet e pasura me magnez janë barishtet, fasulet, arrat dhe farat.

Omega-3 – Acidet yndyrore omega-3 dhe omega-6 janë të rëndësishme për trurin, zemrën dhe sistemin imunitar. Përveç suplementëve, këto acide mund t’i merrni nëpërmjet konsumit të salmonit, skumbrisë, sardeleve dhe peshkut ton.

Kalçiumi – Kalçiumi është i nevojshëm për kockat. Kur kombinohet me vitaminën D dhe magnezi ofron mbrojtje ndaj sëmundjeve të zemrës, osteoporozës, diabetit dhe kancerit. Kalçiumi merret nga qumështi, kosi, brokoli, bamja dhe fasulet.