Vjeshta ka një super frut që konsiderohet ‘sekret’ i rinisë së përjetshme
Konsiderohet si “super ushqim”. Një studim i fundit ka zbuluar se një ekstrakt i marrë rregullisht nga shega mund të ngadalësojë përkeqësimin e qelizave të ADN-së së trupit dhe kjo do të thotë që mund të vonojë procesin e plakjes. Shkencëtarët zbuluan se një dozë e përditshme shege ndihmon në ndalimin e oksidimit të një shënuesi kimik vital në ADN-në e qelizave njerëzore. Me fjalë të tjera, konsumi i shpeshtë i shegës nuk e lejon ADN-në e një njeriu “të ndryshket”.
Ekstrakti i frutit, që përmban grurin, lëvozhgën dhe farat iu dha çdo ditë 60 vullnetarëve që u bën pjesë e studimit. Shegët përmbajnë antioksidantë dhe përbërës të quajtur punicagins, të cilët janë të njohur për ndihmën që i japing trupit që të luftojë sëmundje kardiovaskulare. Por testet e gjetura mund të kenë gjithashtu një ndikim në qelizat e përfshira në procesin e plakjes. Shega ka fituar një reputacion si një “super ushqim” gjatë shekujve dhe është përdorur për të kuruar gjithçka.
Laboratorët spanjollë të Probeltebios i dhanë grupit të vullnetarëve një shtojcë që përmban ekstrakt shege çdo 24 orë për 30 ditë. Gjatë asaj kohe, hulumtuesit matën rritjen ose rënien e shënuesve kimikë në trup për të monitoruar ndryshimet e dozës së rregullt. Në veçanti ata vunë re një rënie të një indikatori kimik të quajtur 8-Oxo-2-deoxyguanosine. Shkencëtarët thonë se kjo është një nga produktet kryesore të stresit oksidativ të ADN-së në qeliza.
ADN-ja në qeliza është ajo që i shkakton ato të riprodhohen. Nëse dëmtohet, në fakt mund të ndryshket me moshën, atëherë qelizat e dëmtuara riprodhohen. Si qelizat zbehen dhe vdesin, trupi plaket, kështu që parandalimi i dëmtimit mund të ngadalësojë riprodhimin e tyre. Hulumtuesi Dr. Sergio Streitenberger udhëhoqi studimin e financuar nga industria në laboratorët privatë të bioteknologjisë në Madrid. Ai tha: “Ne jemi të vjetër, sepse ne biem, qelizë pas qelize. Një mënyrë për të parë plakjen është të mendosh për atë si ndryshku ose oksidim, një proces dëmtimi”.
Shega ka fituar një reputacion si një “super ushqim” gjatë shekujve dhe është përdorur për të kuruar gjithçka. Gratë shtatzëna, gjithashtu e përdorin atë për të qëndruar të shëndetshme. Shega përmban vitamina A, C dhe E, si dhe hekur, ndërsa antioksidantët në to janë të mira për zemrën.