Studimi: Ushqimet ultra të përpunuara përshpejtojnë plakjen

Një dietë e pasur me ushqime ultra të përpunuara përshpejton plakjen biologjike, madje edhe tek ata që ndjekin një dietë të ekuilibruar.

Kjo konfirmohet nga një studim i kohëve të fundit, i botuar në revistën shkencore “The American Journal of Clinical Nutrition” dhe i kryer nga Instituti i Hospitalizimit dhe Trajtimit Shkencor Neuromed i Pozzilli (IS), në bashkëpunim me Universitetin Lum të Casamassima (BA).

“Analiza tregoi se njerëzit që raportuan një konsum më të lartë të ushqimeve ultra të përpunuara kishin, mesatarisht, një moshë biologjike më të lartë se mosha e tyre kronologjike duke treguar një përshpejtim të mundshëm të plakjes për shkak të një konsumi më të lartë të këtyre ushqimeve”, shpjegon Simona Esposito, autorja e parë e studimit dhe fituese e çmimit “Gianni Barba” për kërkimin më të mirë shkencor në fushën e të ushqyerit njerëzor.

“Aspekti më i rëndësishëm i studimit është fakti se marrëdhënia midis konsumit të ushqimeve ultra të përpunuara dhe plakjes ishte e pavarur nga cilësia e dietës” vazhdon ajo.

“Edhe njerëzit që ndoqën dieta të konsideruara të ekuilibruara nga një pikëpamje strikte ushqyese, të pasura me fruta, perime dhe fibra, por që përfshinin një sasi të konsiderueshme ushqimesh ultra të përpunuara, treguan shenja të plakjes biologjike më të shpejtë”, thekson Esposito.

Hulumtimi nxori në pah midis ushqimeve ultra të përpunuara të lidhura me një përshpejtim të moshës biologjike: ushqime të kripura, ëmbëlsira të paketuara ose pije të gazuara, por edhe produkte të gatshme si buka e paketuar për sanduiç, disa lloje drithërash për mëngjes, supa të gatshme, vakte të ngrira të gatshme dhe kos me aromë.

Një element tjetër shqetësues për studiuesit ka të bëjë me paketimin, pasi shumë ushqime ultra të përpunuara në fakt shiten në enë plastike ose materiale shumështresore, të cilat mund të lëshojnë ndotës kimikë potencialisht të dëmshëm për trupin, të tilla si ftalate ose bisfenole.

tpz.al