Ky është çelësi i lumturisë, studiuesit ndoqën mbi 700 njerëz që nga viti 1938 për ta zbuluar

Nëse dikush do t’ju pyeste se cili nga opsionet e mëposhtme do ta bënte më të këndshëm udhëtimin tuaj me tren, cilin do të zgjidhnit, ta kalonit udhëtimin vetëm me veten tuaj ose të filloni një bisedë me një nga të huajt në sediljen pranë jush?

Shumë prej nesh do të zgjidhnin të uleshin vetëm sepse mendimi për të biseduar me dikë që nuk e njohim është i tmerrshëm. “Ne supozojmë më të keqen”, thotë Dr. Fortune. Robert Waldinger, profesor i psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts dhe bashkëautor i librit të ri The Good Life.

Libri i tij e përdor këtë pyetje për të demonstruar faktin se ne presim që ndërveprimet sociale të jenë negative, bazuar në pasigurinë e përfshirë në lidhje. Megjithatë, në një studim nga Universiteti i Çikagos, njerëzit që vendosën të nisin një bisedë me një pasagjer të panjohur e vlerësuan udhëtimin e tyre si më të këndshëm se normalisht, duke habitur përfundimisht veten e tyre, shkruajnë Waldinger dhe bashkëautori Marc Schultz.

“Ne jemi veçanërisht keq në parashikimin e përfitimeve të marrëdhënieve,” shkruajnë dy autorët. “Një pjesë e madhe e kësaj është fakti i qartë se marrëdhëniet mund të jenë të çrregullta dhe të paparashikueshme. Kjo rrëmujë është një nga faktorët që i shtyn shumë prej nesh të preferojnë të jenë vetëm.”

Në The Good Life, Waldinger dhe Schulz shtjellojnë atë që i bën njerëzit të gjejnë lumturi nga një studim që filloi në vitin 1938 që ndoqi jetën e 724 studentëve të Harvardit dhe djemve me të ardhura të ulëta të Bostonit deri në studimin më të madh shkencor të lumturisë në botë deri më sot, sipas kërkuesit. Studimi në vazhdim, i cili është zgjeruar për të përfshirë bashkëshortët dhe fëmijët e pjesëmarrësve fillestarë, përbëhet nga më shumë se 2000 njerëz.

Studiuesit mblodhën të dhënat shëndetësore të pjesëmarrësve çdo pesë vjet, gjithashtu morën teste të ADN-së dhe morën pyetësorë për jetën dhe mirëqenien e tyre çdo dy vjet. Rreth çdo 15 vjet, studiuesit takonin pjesëmarrësit personalisht për një intervistë. Studiuesit ndoqën jetën e pjesëmarrësve me shpresën për të gjetur çelësin e lumturisë dhe zbuluan se në fakt nuk ishte shëndet i mirë.

Në vend të kësaj, një gjë u bë e pamohueshme: marrëdhëniet e forta parashikonin më saktë lumturinë e njerëzve gjatë gjithë jetës së tyre. Ato janë “të natyrshme në gjithçka që bëjmë dhe gjithçka që jemi”, shkruajnë autorët.

Tani, kjo nuk do të thotë që ju duhet të filloni një bisedë në një vagon treni të mbushur me njerëz për të pasur një jetë të lumtur. Waldinger thotë se dëshiron të tregojë se sa lehtë dhe në mënyrë të pandërgjegjshme, ne e humbim mundësinë për t’u lidhur kur jemi të hutuar nga zhurma e jetës së përditshme.

Kur pjesëmarrësit në studimin e lumturisë u pyetën se si i mposhtën fatkeqësitë sëmundjet, kujtimet e luftës dhe humbjet, lidhjet e tyre mbetën gjithmonë një gur themeli i shpresës në jetën e tyre. Atyre iu kujtua se personi që u kishte dhënë para hua kur nuk kishin ku të ktheheshin ose shokun e tyre ushtar që i ndihmonte kur luftonin shumë nga pjesëmarrësit shërbyen në luftë. Ndërsa rriteshin, pjesëmarrësit që ndanë keqardhjen e tyre kryesisht u ankuan për sa pak kohë shpenzonin me familjen dhe miqtë dhe sa shumë kujdeseshin për gjëra të parëndësishme në dukje, suksesin dhe paratë.

“Nuk është se arritjet nuk janë të rëndësishme dhe të kënaqshme. Është kështu”, thotë Waldinger. “Por kur sakrifikojmë marrëdhëniet tona, atëherë përfundojmë duke u penduar dhe duke jetuar një jetë që nuk është aq e mirë sa mund të ishim”.

Nëse ndiheni të shqetësuar për cilësinë e marrëdhënieve tuaja, jeni me fat, sepse studiuesit thonë se nuk është kurrë vonë për të përmirësuar marrëdhëniet tuaja, qoftë me një mik të ri ose me dikë me të cilin po rilidheni nga e kaluara./abcnews.al