FOTOT/ Nëntë gjyqtarët që hoqën të drejtën e abortit në Amerikë

Miliona gra në SHBA do të humbasin të drejtën ligjore për abortin, pasi Gjykata e Lartë rrëzoi një vendim 50-vjeçar që e legalizoi atë në mbarë vendin.

Gjykata rrëzoi vendimin historik Roe kundër Wade, disa javë pasi një dokument i paprecedentë i zbuluar sugjeroi që ajo favorizonte një gjë të tillë.

Vendimi do të transformojë të drejtat e abortit në Amerikë, me shtete individuale që tani mund ta ndalojnë procedurën. Gjysma e shteteve amerikane pritet të vendosin kufizime ose ndalime të reja, shkruan abcnews.al.

Trembëdhjetë shtete kanë miratuar tashmë të ashtuquajturat ligje të nxitjes që automatikisht do ta nxjerrin jashtë ligjit abortin pas vendimit të Gjykatës së Lartë. Një numër tjerët ka të ngjarë të kalojnë shpejt kufizimet e reja.

Në total, qasja ndaj abortit pritet të ndërpritet për rreth 36 milionë gra të moshës riprodhuese, sipas hulumtimit nga Planned Parenthood, një organizatë e kujdesit shëndetësor që ofron aborte.

Cilët janë nëntë anëtarët e Gjykatës së Lartë të SHBA

John Roberts, Presidenti i Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ai lindi në Buffalo, Nju Jork, më 27 janar 1955. Është martuar me Jane Marie Sullivan në 1996 dhe kanë dy fëmijë.

Ai u emërua nga republikani Xhorxh W. Bush në vitin 2005 dhe dje ra dakord të anulonte të drejtën e abortit, duke vendosur ndalimin e aborteve pas 15 javësh.

Samuel Alito, anëtar i Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ai lindi në Trenton, Nju Xhersi, më 1 prill 1950. Është martuar me Martha-Ann Bomgarder në 1985 dhe ka dy fëmijë.

Ai u emërua nga republikani George W. Bush në vitin 2006. gjykatë.

“Aborti është një çështje thellësisht etike për të cilën amerikanët kanë pikëpamje të forta kontradiktore,” tha ai në një deklaratë hyrëse.

Clarence Thomas, anëtar i Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ai lindi në komunitetin Pinpoint pranë Savannah, Georgia më 23 qershor 1948. Ëshrtë martuar me Virginia Lump më 30 maj 1987 dhe ka një fëmijë, nga një martesë e mëparshme. Presidenti Bush e emëroi atë Zëvendës Kryetar të Gjykatës së Lartë.

Ai votoi për të rrëzuar Roe v Ëade. Ai konsiderohet nga disa si anëtari më konservator i gjykatës.

Në artikullin e tij të veçantë, ai u bëri thirrje në mënyrë eksplicite kolegëve të tij që të vendosin çështjet e martesës së homoseksualëve dhe kontracepsionit në tryezë në Gjykatën e Lartë. “Në çështjet e ardhshme të privatësisë, ‘ne duhet gjithashtu të rishqyrtojmë të gjithë praktikën gjyqësore’,” shkroi Clarence Thomas në komentet e tij personale që shoqëronin vendimin.

Brett Cavanaugh, anëtar i Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ai lindi në Uashington, DC, më 12 shkurt 1965. Është martuar me Ashley Estes në 2004 dhe ka dy vajza. Nga viti 2003 deri në vitin 2006, ai shërbeu si Ndihmës Sekretar i Shtetit dhe Shef i Shtabit të Presidentit Bush. Ai u emërua gjyqtar i Gjykatës së Apelit të Shteteve të Bashkuara për Distriktin e Kolumbisë në vitin 2006. Presidenti Donald Trump e emëroi atë si Zëvendës Kryetar të Gjykatës së Lartë dhe mori detyrën më 6 tetor 2018.

Ai votoi për të rrëzuar Roe vs Wade. Gjykatësi Cavanaugh, i cili po përballet me një hetim të FBI-së mbi akuzat për sulme seksuale, tha në vendim se Kushtetuta e SHBA “as nuk e ndalon abortin dhe as nuk e legalizon abortin”.

Ai argumentoi se vendimi i gjykatës nuk i shpalli të jashtëligjshme abortet, dhe në vend të kësaj “e lë çështjen e abortit tek njerëzit dhe përfaqësuesit e tij të zgjedhur në procesin demokratik”.

Neil Gorsac, anëtar i Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ai ka lindur në Denver, Kolorado, më 29 gusht 1967. Ai dhe gruaja e tij Louise kanë dy vajza. Presidenti Donald Trump e emëroi atë si Zëvendës Kryetar të Gjykatës së Lartë dhe zuri vendin e tij më 10 prill 2017.

Amy Connie Barrett, anëtare e Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ajo ka lindur në Neë Orleans, Luiziana më 28 janar 1972. Ajo u martua me Jesse Barrett në 1999 dhe ka shtatë fëmijë. Ajo u emërua gjyqtare e Gjykatës së Apelit të Shteteve të Bashkuara për Rrethin e Shtatë në 2017. Presidenti Donald Trump e emëroi atë si Zëvendës Kryetare të Gjykatës së Lartë.

Steven Breguer, anëtar i Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ai lindi në San Francisko, Kaliforni, më 15 gusht 1938. Është martuar me Joanna Hare në vitin 1967 dhe ka tre fëmijë. Presidenti Clinton e emëroi atë Zëvendës Kryetar të Gjykatës së Lartë dhe mori detyrën më 3 gusht 1994.

Sonia Sotomayor, Anëtare e Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ajo lindi në Bronx, Nju Jork, më 25 qershor 1954. Presidenti Barack Obama e emëroi atë si Zëvendës Kryetare të Gjykatës së Lartë më 26 maj 2009 dhe mori detyrën më 8 gusht 2009.

Elena Kagan, Anëtare e Gjykatës së Lartë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Ajo ka lindur në NeW York City, Nju Jork, më 28 prill 1960. Në vitin 2009, Presidenti Obama e emëroi atë si Prokurore të Përgjithshme të Shteteve të Bashkuara. Një vit më vonë, Presidenti Demokratik e emëroi atë si Zëvendës Kryetare të Gjykatës së Lartë më 10 maj 2010. Ajo mori detyrën në 7 gusht 2010./abcnews.al/