EKSPERTE / Disa marifete që t’i “lexoni” njerëzit si një libër të hapur

Ndoshta keni menduar se si do të ishin gjërat, nëse do të mund të lexonit mendjet e të tjerëve. Disa njerëz përdorin intuitën e tyre për këtë gjë, por nëse nuk jeni aq perceptues, mbetet vetëm një zgjedhje: të mësoni të lexoni gjuhën e trupit të njerëzve.

Eshtë një fakt i njohur që ne marrim mbi 55% të informacionit përmes komunikimit joverbal. Allan Pease, një ekspert Australian i gjuhës së trupit, ka shkruar në lidhje me këtë. Imitimet, gjestet dhe lëvizjet e tjera të trupit mund të nxjerrin zbuluar një person dhe t’ju tregojnë se çfarë mendojnë ose ndiejnë me të vërtetë.

Mbyllja e syve

Nëse një person teksa flet me ju po mbyll sytë, duhet ta dini se po përpiqen të fshihen nga bota e jashtme. Një gjë e rëndësishme për të mbajtur mend: nuk do të thotë që personi ka frikë nga ju. Përkundrazi, ata po përpiqen t’ju heqin qafe sepse mund të jenë të lodhur nga ju. Dhe nëse mbyllin sytë, ju zhdukeni!

Mbulimi i gojës me një dorë

Kjo është një kujtesë e shkëlqyer që të gjithë kemi pasur një fëmijëri. A e mbani mend që keni mbuluar gojën kur nuk keni dashur të tregoni diçka? Ndodh edhe në jetën e të rriturve. Disa gishta, një pëllëmbë, apo edhe një grusht afër gojës na ndihmon të mos i lëshojmë fjalët që nuk duam të themi. Ndonjëherë ky gjest maskohet nga kollitja false.

Kafshimi i skeletit të syzeve

E shihni që një person po kafshon skeletin e syzeve? Mundohuni t’i mbështesni ose t’i gëzoni. Ata padyshim janë të shqetësuar për diçka në një nivel të nënndërgjegjshëm. Ata po përpiqen të ndihen të sigurt, siç ishin kur nëna e tyre i ushqente me gji. Meqë ra fjala, një laps, një stilolaps, një cigare, dhe madje edhe çamçakëz në gojë mund të tregojnë të njëjtën gjë.

Prezantimi i fytyrës

Në përgjithësi, ky gjest përdoret për të tërhequr njerëz të seksit të kundërt. Kur vendosim mjekrën në duar, ne ekspozojmë fytyrën sikur po përpiqemi të themi: “Ky jam unë. Mund të shijoni sa të doni”. Burrat duhet ta mësojnë përmendësh këtë gjest për të rrokur momentin dhe për të dhënë një kompliment në kohën e duhur.

Fërkimi i mjekrës

Kjo është ajo që njerëzit bëjnë kur përpiqen të marrin një vendim. Ata mund të shikojnë poshtë, lart, anash … ose kudo tjetër. Ata vështirë se e dinë se çfarë po shikojnë sepse janë në mendime të thella.

Krahët e kryqëzuar

Ky është një nga gjestet më të njohura. Nuk është çudi që shumë njerëz ndihen shumë rehat në këtë pozicion – kjo i ndihmon ata të mbyllen nga njerëzit e tjerë. Ne shpesh e përdorim këtë gjest kur jemi të irrituar nga diçka. Krahët e kryqëzuar janë një shenjë e qartë se një person nuk ndihet mirë me diçka.

Përkulja përpara

Kur njerëzit pëlqejnë dikë dhe duan të krijojnë kontakt me të, ata zakonisht anojnë përpara. Në këtë pozicion, këmbët mund të jenë të palëvizshme, por trupi ecën përpara në mënyrë intuitive.

Mbështetja mbrapa

Nëse dikush mbështetet në pjesën e pasme të karriges, ata tregojnë se janë lodhur nga biseda. Ndoshta ata ndihen jo rehat në praninë e personit tjetër.

Rrotullimi nga thembrat te majat

Ta dini, jo vetëm fëmijët e bëjnë këtë. Kjo tregon se një person ndihet i shqetësuar për diçka.

Fërkimi i duarve

Besohet se duart transmetojnë atë që mendon koka. Fërkimi i duarve me njëra tjetrënnë përgjithësi do të thotë që një person ka një ndjenjë pozitive për diçka. Ata janë shpresëplotë. Ne e bëjmë këtë kur jemi duke menduar për disa përfitime që vijnë në të ardhmen.

Shtrëngim duarsh me pëllëmbë të kthyer nga tavani

Një pëllëmbë mbi dorën e dikujt tjetër sinjalizon se një person ndindjen dhembshuri. Por kjo është e vërtetë vetëm nëse një person e bën atë menjëherë. Sidoqoftë, nëse e keni mbajtur shtrëngimin e duarve për ca kohë tashmë dhe vetëm atëherë personi tjetër e vë dorën sipër, kjo mund të jetë një shenjë se ai dëshiron t’ju tregojë se kush është në krye.

Rregullimi i kravatës

Kuptimi i këtij gjesti varet nga situata. Nëse një burrë e bën këtë pranë një gruaje të pashme, kjo ndoshta do të thotë që ai e pëlqen atë femër. Sidoqoftë, ky gjest mund të tregojë gjithashtu se një person nuk ndihet rehat. Ndoshta ai ka gënjyer ose thjesht dëshiron të largohet nga kudo ku ndodhet në atë moment.

Vendosja e këmbëve në tryezë

Një gjest i tillë mund të shprehë shumë gjëra: sjellje të keqe, mosrespekt, përpjekje për të treguar se kush është shefi, apo edhe që personi kujdeset për shëndetin e vet. Psikologët besojnë se nëse ndiheni rehat në këtë pozicion, nuk duhet të pushoni kështu askund tjetër përveç shtëpisë.

Kontakti me sy

Sytë janë dritaret e shpirtit dhe gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të komunikuar. Ju mund të lexoni të gjitha ndjenjat dhe emocionet e një personi në sytë e tyre. Dashamirët shikojnë njëri-tjetrin në sy duke shpresuar që të shohin që bebet e syrit të bëhen më të mëdha. Në fakt, është shumë e lehtë të vërehet sepse bebet e syrit mund të jenë deri në 4 herë më të mëdha krahasuar me gjendjen e tyre normale. Me që ra fjala, nëse një person është i zemëruar, sytë e tyre duken si rruaza, sepse bebet bëhen shumë të vogla. / Brightside-bota.al