Çfarë duhet të bëni nëse bie tërmet në këtë periudhë koronavirusi

Dy tërmete të fuqishme goditën Kroacinë mëngjesin e sotëm dhe shumë qytetarë dolën të frikësuar nga ndërtesat, duke shkelur masat e përcaktuara për koronavirusin.

Në raste të tilla, është e vështirë të përcaktohet se cili është veprimi i duhur, por Zyra e Menaxhimit të Emergjencave ka nxjerrë Udhëzimin për Tërmetet në Qytetin e Zagrebit, i cili përmban informacione themelore për tërmetet.

Çfarë duhet të bëni kur ka lëkundje:

•Qëndroni brenda ndërtesës, përkuluni dhe mbuloni veten. Është më mirë të futen nën tavolinë, të qëndroni në një qoshe ose afër mureve që mbajnë ngarkesë. Mbuloni kokën dhe qafën me duart tuaja. • Mbani larg rafteve ose objekteve të ngjashme që mund të bien. Mos vraponi tek dera e daljes. • Mbani frymën tuaj dhe mos u frikësoni sepse paniku është shkatërrues. • Qëndroni larg sipërfaqeve prej qelqi. • Mos përdorni gaz apo energji elektrike.

Pas tërmetit:

•Kur tërmeti i parë pushon, largohuni nga ambienti në mënyrën më të përshtatshme dhe merrni me vete gjërat më të rëndësishme të përgatitura. • Mos dilni nga ndërtesa me ashensor, por përdorni shkallët (për shkak të mundësisë së lartë të dështimit të instalimit, shkatërrimit të ashensorit, dështimit të energjisë, etj.). • Fikni energjinë në çelsin kryesor dhe mbyllni gazin dhe ujin në valvulën kryesore. • Ndihmoni personat në rrezik, por mos i lëvizni të dëmtuarit rëndë. • Pini vetëm ujë të paketuar dhe gjithçka që ju vjen në ndihmë. • Ndiqni udhëzimet e mediave. • Nëse mbeteni nën rrënoja, qëndroni të qetë dhe thirrni për ndihmë. • Ruani fuqinë.

Në këtë periudhë të vështirë për të gjithë botën, Ministri i Shëndetësisë Willi Beros paralajmëroi në një konferencë shtypi pas samitit shtetëror dhe selisë kombëtare të mbrojtjes civile, pandemia e koronavirusit tani është një rrezik më i madh për qytetarët.

“Tërmeti po kërcënon, por koronavirusi është më i rrezikshëm,” tha Beros, raporton media kroate Dnevnik.hr.

Pas tërmetit, shumë qytetarë u larguan nga ndërtesat e tyre nga frika e lëkundjeve të mëtejshme, dhe shkelën këshillat për të mbajtur një distancë sociale prej dy metrash.

Departamenti i Policisë në Zagreb u tha qytetarëve se duhet të respektojnë rekomandimet e Institutit Kroat të Shëndetit Publik, të mbajnë distancën e nevojshme dhe të përdorin maska ​​mbrojtëse. “Duke respektuar situatën aktuale të shqetësimit për qytetarët, ne nuk duhet të harrojmë të gjithë për situatën aktuale, duke pasur parasysh pandeminë e virusit COVID-19”, njoftoi policia e Zagrebit.

Ndërsa Ministria e Brendshme tha se ndodh që të bëhen grupimet e njerëzve për mbështetje dhe ndihmë, por duhet ndaluar kontakti i afërt me njerëzit.

“Ne ju ftojmë të ndiqni të gjitha udhëzimet e lëshuara deri më tani. Do të jetë e vështirë dhe do t’ju duhet rehati, por qëndroni me anëtarët e familjes ose një mik/fqinj, jo më shumë!

Për më tepër, ka shumë qytetarë pa xhaketa, ju lutemi të vishuni që të mos ftoheni. Në kohën e infeksionit të koronavirusit, ju mund të zëvendësoni simptomat me gripin dhe do të ketë shumë raste. Ju lutemi merrni xhaketat, batanijet ndërsa prisni jashtë ose në makinë “, njoftoi Ministria e Brendshme në Kroaci.

/a.r