Vizionet e Elvin Gurit në “Diaspora Flet”

Çfarë duhet përmirësuar për tërhequr investimet e huaja vend?

Germin organizoi edhe këtë vit konferencën Diaspora Flet, e cila për shkak pandemisë u zhvillua online, përmes njëplatforme teknologjike. Konferenca synon lidhë profesionistë industrisë, biznese, komunitete, aktivistë dhe ekspertë nga e gjithë bota për reflektuar mbi angazhimin e diasporësshqiptare 20 vitet e fundit dhe për eksploruar dhe reflektuarmbi rolin e saj 20 vitet e ardhshme.

Konferenca u përqendrua “GlobAL2020: Lidhu. Krijo. Bashkëpuno ka si qëllim eksplorojë mënyra cilatshqiptarët gjithë botën mund ndikojnë pozitivisht dhe forcojnë bashkëpunimin ndërkombëtar, kontribuojnë rritjene komuniteteve diasporës dhe bëjnë ndryshimedomethënëse jetën e atyre jetojnë vendet e origjinës.

Gjatë treja ditëve pati shumë diskutime, prezantime inspiruesedhe biseda me njerëz mirënjohur. Gjatë konferencës tre-ditorepati folës nga fusha ndryshme si: Afërdita Rakipi, Ori Hoxha, Fadil Berisha, Emina Cunmula, Ermonela Jaho, Hilmi Gashi, Rita Ora, Atifete Jahjaga, etj.

Ish presidentja e Kosovës, Atifete Jahjaga foli për migracionin, rolin e grave migrim, remitancat dhe nevoja përbashkërendimin e aktiviteteve mes diasporës dhe institucioneve vendit amtar. Jahjaga e pyetur rreth fenomenit migracionit,u shpreh se migrimi duhet jetë një zgjidhje dhe jo një obligimi ndikuar nga faktorët e brendshëm. Ajo kërkoi një angazhimdhe një seriozitet nga elita politike për trajtuar diasporën sipasuri kombëtare duke shprehur fund përulje ndaj diasporësdhe ndihmës saj ndërtimin e Kosovës. Konferenca gëzoiedhe prezencën e ambasadores SHBA Shqipëri, Yuri Kim.

Gjithashtu, nga bota e biznesit, folës kryesor ishte Elvin Guri, aksioneri kryesor i One Telecommunications, i cili foli mbiangazhimin ekonomik diasporës. Elvini ka investuar atdhepas shumë vitesh aktivitet suksesshëm jashtë vendit. I pyeturnga moderatorja Ilva Tare se si mund bëhet vendi ynë atraktiv për investime huaja, z. Guri shprehu se duhetpërmirësuar infrastruktura fizike, digjitale, politik-bërja, ekonomia dhe rritet cilësia e arsimit.  Investimin e tij One Telecommunications, Elvini e konsideron si kontributin e tij përvendin, ndihmojë integrimin e hapësirës ekonomike Shqipërisë. Vizioni i tij është krijojë një kompani shqiptaredhe jo një kompani Shqipërisë apo Kosovës. Ilva Tare solli vëmendje edhe aspektin filantropik Elvinit, i cili ka financuarmbi 400 studentë shqiptarë Bullgari dhe Kosovë për ndjekur studimet e tyre. Elvini u shpreh: “Kam zgjedhur investohem tek edukimi si një mënyrë sistemike dhe e qëndrueshme për gjeneruar breza do t’i shërbejnë ardhmes.”

Në konferencë u diskutuan edhe tema mbi transferimin e njohurive dhe aftësive nga diaspora në atdhe. Biseda kryesore u mbajt nga Kingsley Aikins, themeluesi dhe drejtori gjeneral i Institutit të Rrjetëzimit, një organizatë me vendndodhje në Dublin, që këshillon shtete, qytete, rajone, ndërmarrje, etj. se si të zhvillojnë strategji për t’u lidhur me diasporat e tyre përmes rrjetëzimit.

Krahas këtyre bisedave, u zhvilluan edhe shumë diskutime paralele dhe panele në të cilat u hodhën ide dhe pikëpamje mbi mundësitë që diaspora të tranferojë një pjesë të dijeve dhe aftësive në vendet amtare. Në këtë qasje, teknologjia dhe digjitalizimi marrin nje rëndësi të veçantë, pasi lehtësojnë prezencën e diasporës përmes kontributit virtual.

Konferenca u mbyll me dy paraqitje të veçanta: njëra – diskutim mes dy kampionëve, Robin Krasniqi dhe Lorik Cana, të cilët rrëfyen rrugëtimet e tyre dhe kërkuan nga të rinjtë shqiptarë të mos heqin dorë kurrë nga ëndrrat e tyre; si dhe paraqitjes surprizë të Rita Oras, e cila në rrëfimin e saj shprehu falenderime dhe përulje ndaj komunitetit të diasporës për përkrahjen ndaj saj në fillimet e karrierës. “Unë kam qenë gjithmonë e pasionuar që të flas për rrugëtimin tim dhe Kosova është krenaria ime. Rita më tej shtoi se inspirimi dhe suksesi i saj burojnë edhe nga karakteri dhe traditat familjare shqiptare. Kur u pyet për këngën “Shine your light” video-spoti i së cilës është realizuar në Prishtinë, Rita tha se ajo ndihet e obliguar për të kontribuar për vendin dhe njerëzit e saj dhe se gjithmonë vjen në Prishtinë dhe angazhohet që ta bëjë atë pjesë të hartës botërore për aspekte pozitive.